pola
***pola***: stosunek odpowiednich boków dwóch wielokątów podobnych jest równy 5:7. pole mniejszego jest
równe 50 cm2, oblicz pole większego.
20 sie 10:20
123: Ola, to ty wrzucasz taką dużą ilosc b.podobnych zadań?
Ułoż odpowiednią proporcję, podnieś skalę do 2
20 sie 11:13
Pola:

Tymi wielokątami są kwadraty.
P=a
2
a
2=50
(5x)
2=50
25x
2=50 /25
x
2=2
x=
√2
czyli
(5
√2)
2=50
25*2=50
w takim razie x=
√2
a resztę chyba już wiesz jak obliczyć
20 sie 11:19
Bogdan:
Dzień dobry.
Takie zadania rozwiązuje się następująco.
Jeśli dana jest skala podobieństwa k dwóch figur podobnych, to stosunek pól tych
figur jest równy k
2.
| P1 | | 50 | | 25 | | 49*50 | |
| = k2 ⇒ |
| = |
| ⇒ P2 = |
| = 98 |
| P2 | | P2 | | 49 | | 25 | |
20 sie 11:46
Pola: przyznam, że też ciekawe objaśnienie

Pola, rozumiesz już ?
20 sie 12:41