wymierne
poprawka z matmy: hej mam zadanie dla einsteina xD
Wyznacz liczby a i b aby funkcje W(x) i F(x) były rowne jesli:
| | a−1 | | b−1 | | 5x+1 | |
W(x)= |
| + |
| ; F(x)= |
| |
| | x+5 | | x+3 | | x2+8x+15 | |
19 sie 23:33
Bogdan:
Odpowiedz:
kiedy funkcje są równe? (podaj warunki równości funkcji)
20 sie 00:01
Eta:
Bogdanie
zamierzałam zadać to samo pytanie?
poczekamy więc na odpowiedź.
20 sie 00:05
Bogdan:
No właśnie Eto, chyba powinniśmy częściej sami zadawać takie naprowadzające pytania
i zmuszać przez to do własnej aktywności zwracających się o pomoc.
20 sie 00:08
poprawka z matmy: nie rozumiem tego, znalazlam cos o rownosci funkcji
1. Ich dziedziny są równe.
2. Dla każdego argumentu należącego do dziedziny przyjmują tę samą wartość.
20 sie 00:16
Bogdan:
Tak.
Wyznacz więc dziedzinę funkcji W(x) i dziedzinę funkcji F(x) i porównaj je.
20 sie 00:19
poprawka z matmy: a wiec dziedzina to −5 i −3?
20 sie 00:24
Bogdan:
Nie.
Zresztą sprawdź, podstaw np. liczbę −5 do wzorów funkcji i zobacz, co otrzymasz.
20 sie 00:26
poprawka z matmy: 0 w mianowniku? nie rozumiem tego gdybym to wiedziala nie pisalabym pytania jak to zrobic, wiec
bardzo prosze o wytlumaczenie....
20 sie 00:30
Bogdan:
Wyznaczamy dziedzinę funkcji W(x):
Założenia:
1. x + 5 ≠ 0 ⇒ x ≠ −5,
2. x + 3 ≠ 0 ⇒ ≠ −3
Stąd dziedzina D
W = R \ {−5, −3}.
Wyznaczamy dziedzinę funkcji F(x):
Założenie:
x
2 + 8x + 15 ≠ 0 ⇒ (x + 5)(x + 3) ≠ 0 ⇒ x ≠ −5 i x ≠ −3.
Stąd dziedzina D
F = R \ {−5, −3}.
Widzimy, że dziedziny są równe: D
W = D
F
| a − 1 | | b − 1 | | 5x + 1 | |
| + |
| = |
| / * (x + 5)(x + 3) |
| x + 5 | | x + 3 | | (x + 5)(x + 3) | |
(a − 1)(x + 3) + (b − 1)(x + 5) = 5x + 1
ax + 3a − x − 3 + bx + 5b − x − 5 = 5x +1
(a + b − 2)x + (3a + 5b − 8) = 5x + 1
Teraz trzeba rozwiązać układ równań:
1. a + b − 2 = 5
2. 3a + 5b − 8 = 1
Stąd obliczamy a, b.
20 sie 00:47
Bogdan:
Dobranoc
20 sie 00:48
poprawka z matmy: dziekuje za szczegolowe informacje do rozwiazania

zadanie dobrze robilam do ax + 3a − x − 3
+ bx + 5b − x − 5 = 5x +1 i dalej lepiej nie mowic xD
20 sie 13:48