Proste nie przecinają osi OX
magda(): Hej
Męczę się z takim zadaniem, i nie mogę go rozwiązać:
Dane są proste o równaniach: l:y=a 2x+2, k:y=(a+2)x−6
Wykaż, że nie istnieje taka liczba a, aby proste te przecinały oś OX w tym samym punkcie,
−−
Bardzo dziękuje za pomoc,
19 sie 20:58
wulkanizator: aby proste się przecinaly, iloczyn wspolczynnikow kierunkowych musi wynosic −1
(proste moglyby miec takze punkt wspolny na osi ox jesli mialyby ten sam wspolczynnik
kierunkowy, ale wtedy tez musialby miec to samo b)
w naszym przypadku:
a
2 * (a+2) = −1
a
3 + 2a
2 + 1 = 0
rozwiazujac to rownanie zauwazamy, ze proste nie moga przecinac prostej w tym samym punkcie
19 sie 21:39
Bogdan:
Do wulkanizatora − nie opowiadaj bzdur. Jaki jest warunek przecinania się prostych?
19 sie 23:16
wulkanizator: no racja, oczywiscie, ze bzdurę napisalem
20 sie 01:10
Bogdan:
Dwie proste:
k
1: y = a
1x + b
1,
k
2: y = a
2x + b
2
a) przecinają się, czyli mają jeden punkt wspólny ⇔ a
1 ≠ a
2;
b) pokrywają się, czyli mają nieskończenie wiele punktów wspólnych ⇔ a
1 = a
2 i b
1 = b
2;
c) są równolegle, czyli nie mają punktów wspólnych ⇔ a
1 = a
2 i b
1 ≠ b
2.
W tym zadaniu nie ma potrzeby rozpatrywać podanych wyżej założeń.
Trzeba wyznaczyć miejsca zerowe prostych.
Prosta l: y = a
2x + 2
| | −2 | |
y = 0 ⇔ a2x + 2 = 0 ⇒ x = |
| dla a ≠ 0; |
| | a2 | |
Prosta k: y = (a + 2)x − 6
| | 6 | |
y = 0 ⇔ (a + 2)x − 6 = 0 ⇒ x = |
| dla a ≠ −2. |
| | a + 2 | |
| | −2 | | 6 | |
Jeśli proste l i k mają to samo miejsce zerowe, to |
| = |
| , |
| | a2 | | a + 2 | |
stad 6a
2 = −2a − 4 ⇒ 6a
2 + 2a + 4 = 0, dzielimy obustronnie przez 2:
3a
2 + a + 2 = 0, Δ = 1 − 24 < 0, brak rozwiązań, a więc nie istnieje taka wartość a,
dla której proste l i k przecinają oś x w jednym punkcie.
20 sie 12:05