matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie:
bulaj:
2
a) Sprawdź czy liczba x=
+
√
7
jest wymierna
√
7
−3
b) oblicz x
−3
19 sie 19:21
Eta:
pomagam
19 sie 19:28
Eta:
2(
√
7
+3)
2(
√
7
+3)
a) x =
+
√
7
=
+
√
7
=
(
√
7
−3)(
√
7
+3)
7 −9
2(
√
7
+3)
=
= −(
√
7
+3) +
√
7
= −
√
7
−3 +
√
7
= −3 −−−−−− jest wymierną
−2
b) x
−3
= (−3)
−3
= −
1
27
19 sie 19:34
bulaj:
Dziekuje Eta
19 sie 19:43
Eta:
19 sie 19:44