Równanie
aluś: Równanie x2+3x−2c=0 ma jeden pierwiastek dla ?
6 mar 20:05
Dominik: dla Δ = 0
6 mar 20:10
aluś: proponowane odpowiedzi:
a) > −1 1/8
b) c= 1 1/8
c) c= −1 3/8
d= < 1 3/11
6 mar 20:12
Dominik: a co wychodzi tobie?
6 mar 20:14
pause: dominik mam pytanko
6 mar 20:14
Saizou : można też na zasadzie wzoru skróconego mnożenia
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
2ab=3x wiesz że a=x
2xb=3x
b
2=−2c
9=−8c
6 mar 20:15
aluś: ja bym powiedział, ze D
6 mar 20:16
Dominik: a ja bym powiedzial, ze cos innego
6 mar 20:17
pause: dlaczego liczba podniesiona do kwadratu przy dzieleniu przez 3 nie da reszty 2

?
6 mar 20:18
Saizou : | | (√2)2 | | 2 | |
a np. |
| = |
| = 0 r. 2 |
| | 3 | | 3 | |
6 mar 20:21
aluś: Wyszło B, zrobiłem to za pomocą delty,
6 mar 20:23
pause: moze bujajmy sie w zbiorze liczb calkowitych
6 mar 20:24