Pomocy
Jola: Pomocy !Pokazać, że funkcja dkp: R2 x r2 −> R+. Określona wzorem
dla każdego x,y ∊R2
dkp(x,y)= dE=(x,y), gdy x,y, teta są współliniowe
dE(x, teta)+dE(teta,y), w przypadku przeciwnym
jest metryką na płaszczyźnie R2. Ponadto wyznaczyć kulę K(x0,r) w zależności od położenia
na płaszczyźnie R2 i od wielkości promienia r>0.
6 mar 19:43
PW: dE=(x,y) − a cóż to miałoby znaczyć? Przecież piszesz, że wartości są w R+ (no bo to ma być
metryka). A θ ma być dowolnym ustalonym elementem R2? A dE ma oznaczać "normalną" metrykę
euklidesową? A ten wskaźnik kp w definicji metryki to od inicjałów autora? Po co ten szum
informacyjny? Ja się nie dziwię, że proste zadania stają się wiedzą tajemną.
Tan naprawdę to chyba sens jest w tym, że na płaszczyźnie jest ustalony jakiś punkt θ, który
bierze udział w mierzeniu. Jeżeli θ znajdzie się akurat na odcinku między dwoma punktami x i
y, to odległość między nimi mierzymy "normalnie". Jeżeli θ nie jest współliniowy z x i y, to
odległość między x i y mierzymy "po łamanej" xθy.
6 mar 20:26