prosze o pomoc wychodzi mi wynik x=2^{26} ale to jest zle :/
bulaj: Witam
| | [210 x + (√8) 16 ] *2 | |
Rozwiąż równanie |
| =47 x |
| | 2−2 | |
19 sie 19:14
Bogdan:
Zapisz wszystkie liczby przy potęgami o podstawie 2
19 sie 19:21
bulaj: No ok a moge zapytac (jesli znajdziesz czas) jaki wynik powinien byc, zeby mniej wiecej
wiedziec gdzie robie blad..
19 sie 19:23
Bogdan:
Najpierw podaj swoje zapisy tego równania i popraw prawą stronę.
19 sie 19:28
bulaj: | | [210 x +((23)12 ) 16 ] *2 | |
L= |
|
|
| | 2−2 | |
skracam 2 z 2
−2 i:
2
10x +2
24= 2
14x
2
24=2
4 x |:2
4
x= 2
20
w trakcie zadanie sprobowalem w ten sposob
19 sie 19:53
Bogdan:
Czy po prawej stronie jest 47x ?
Jeśli tak, to 47x = 214x.
19 sie 19:54
bulaj: tak po prawej jest 47x
19 sie 19:55
19 sie 19:56
Bogdan:
| 210x + (√8)16)*2 | |
| = 47x /* 2−2 |
| 2−2 | |
(2
10x + 2
24) * 2 = 2
14x * 2
−2
2
10(x + 2
14)*2 = 2
12x / :2
11
x + 2
14 = 2x ⇒ x = 2
14
19 sie 20:05
bulaj: Sorki ale nie rozumiem.. Powiedz prosze gdzie robie bląd. 2
3 jest wynikiem czy tylko
pokazujesz jak to mam zrobic

co z reszta?
19 sie 20:06
bulaj: Ok dzieki juz rozumiem
19 sie 20:07