rownanie kwadratowe
Olka: 4m2+12m+29 czy rozw. tego równania zawsze jest większe od 0? Jak to sprawdzic?
6 mar 19:33
jikA:
Nie widzę równania ale zakładam że tam jest 4m2 + 12m + 29 = 0. Tak więc można policzyć Δ dla
tego trójmianu albo sprowadzić do postaci kanonicznej i zobaczyć że jest to większe od 0 dla
każdego m ∊ R.
6 mar 19:38
Nienor: Roziązać, lub skorzystać ze wzorów Vieta
Ani jedno z rozwiązań nie jest większe od 0.
6 mar 19:40
Olka: Nie, to nie jest =0. To jest Δ=4m2... Mam udowodnić, ze x3−2(2m+3)−5x=0 ma 3 pierwiastki.
Widzę, ze jeden to 0 po wyciągnięciu przed nawias, potem liczę Δ dla kwadratowego i nie wiem
jak udowodnic, ze ta Δ>0.
6 mar 19:46
Nienor: No liczysz tego delte:
Δm=144−4*4*29=−320
Czyli 4m2+12m+29 nie ma pierwiastków, ramiona ma skierowane do góry i nie przecina osi OX,
więc cała parabola leży w ćwiartce I i II, a tam y przyjmuje wartości dodatnie, czyli dla m∊R
funkcja:
4m2+12m+29 przyjmuje wartości dodatnie.
6 mar 19:52
Olka: Dzięki
6 mar 19:53