Liczby
Kuleczka: | | √3 | |
Uprość wyrażenie i oblicz jego wartość dla x= |
| |
| | 2 | |
a) (x +
√2)−(x−
√2)
6 mar 19:32
Eta:
Ze wzoru: (a+b)(a−b)=a
2−b
2
| | √3 | |
(x+√2)(x−√2)= x2−2 = ( |
| )2−2=... |
| | 2 | |
6 mar 19:40
Eta:
Myślę,że miał być taki zapis (x+√2)*(x−√2)
6 mar 19:41
Kuleczka: ale pomiędzy nawiasami jest minus, więc chyba raczej nie mogę zastosować tego wzoru
6 mar 19:42
Kuleczka: No właśnie zapis jest dobry.. wynik to 2√2
6 mar 19:42
Eta:
No to jak
minus to: x+
√2−x+
√2= 2
√2
i nie ma co podstawiać za "x"
6 mar 19:43
Kuleczka: okej już mam, w każdym razie dzięki wielkie za chęć niesienia pomocy
6 mar 19:44
Kuleczka: nie zauważyłam, że napisałaś

dziękuję
6 mar 19:44
Eta:
6 mar 19:54
Kuleczka: a takie coś? Oblicz czy otrzymany wynik jest liczbą niewymierną
(4−√15)√3 * (4+√15)√3
6 mar 20:21
Eta:
am*bm=(a*b)m
[(4−√15)(4+√15)]√3= (16−15)√3=....
6 mar 20:24
Kuleczka: ale siara, takie banalne zadania dodaję
6 mar 20:29
Kuleczka: dziękuję ponownie za pomoc
6 mar 20:29