funkcje
miki: Mam sprawdzić różnowartościowość funkcji:
f(x) =
√1−x2
Monotoniczność sprawdzam z definicji
wychodzi mi że :
f(x
1)=f(x
2) => |x
1| = |x
2|
Czy mogę coś jeszcze z tym zrobić
6 mar 19:06
olkaq: wychodzi ci że funkcja nie jest różnowartościowa, sprawdzi sobie czy jest parzysta
6 mar 19:15
miki: a jak sprawdzić monotoniczność
6 mar 19:19
Nienor: √1−x21=√1−x22
Obie nieujemne
1−x21=1−x22
x21=x22
Po spierwiastkowaniu:
x1=x2 ∨ x1=−x2
Funkcja nie jest różnowartościowa.
Drugi sposób to zauważyć, że
Df(x)=R\{−1,1}
i f(−x)=√1−(−x)2=√1−x2=f(x)
Czyli funkcja jest symetryczna względem osi OY i jej dziedzina zawiera więcej niż jeden
element, więc muszą istnieć dwa argumenty o tej samej wartości.
6 mar 19:21
miki: ok ok ale co teraz z monotonicznością

Czyżby ta funkcja była monotoniczna przedziałami

6 mar 19:26
Nienor: Tak, najprościej to policzyć pierwszą pochodną i sprawdzić kiedy jest dodatnia, kiedy ujemna.
6 mar 19:29
miki: Niestety nie wiem co to jest pochodna i na moim etapie edukacji nie potrafię jej policzyć
6 mar 19:30