wielomiany
julkaa: Pomoże ktoś obliczyć?
x3+168x−3200=0
6 mar 19:01
jikA:
Taki masz wielomian do rozwiązania czy taki otrzymałaś z jakiś przekształceń?
6 mar 19:03
julkaa: z przekształceń, bo to zadanie tekstowe i wyszło mi coś takiego
6 mar 19:09
krystek: To zapisz zadanie
6 mar 19:09
krystek: I swoje obliczenia
6 mar 19:10
jikA:
Niestety ale prawdopodobnie źle przekształcałaś bo nie dasz rady tego rozwiązać.
6 mar 19:10
julkaa: Wyznacz wymiary prostopadłościennego basenu kąpielowego o obj. 640 000 litrów, w którym
krawędzie podstawy różnią się o 12m a głębokość basenu stanowi 20% długości dłuższej krawędzi.
1m3=1000l=1000dm3
640 000 = 640m3
x(x+12)*(1/5)(x=12)=640/*5
5[x(x+12)*1/5(x+12)]=640*5
x(x+12)*(x+12)=3200
x(x2+24+144)=3200
6 mar 19:15
krystek: przy 24 zgubiłaś x
6 mar 19:18
julkaa: no racja
6 mar 19:20
julkaa: to w takim razie mam :
x
3+24x
2+144x−3200=0
i jak to obliczyć

?
6 mar 19:22
jikA:
Poszukać pierwiastka w dzielnikach wyrazu wolnego.
6 mar 19:29
Nienor: x3−8x2+32x2−256x+400x−3200=x2(x−8)+32x(x−8)+400(x−8)=(x−8)(x2+32x+400)
6 mar 19:33