Składanie przekształceń funkcji
m: Składanie przekształceń funkcji − translacje, symetrie...
Proszę o pomoc, ponieważ coś mi nie wychodzi y= −f(x+3)
y=f(x) →→→→y=f(x+3) y=f(x+3) →→→→→y=−f(x+3)
T=[−3,0] S ox
Muszę narysować taką funkcję czy ktoś umiał by mi pomóc? Bardzo dziękuję...
6 mar 18:50
Dominik: a f(x) =
6 mar 18:51
m: ?
6 mar 18:54
6 mar 18:55
Mila:

y=x
2 (zielona)→ T[−3,0]→f(x+3)=(x+3)
2
→S
OX⇒g(x)=−(x+3)
2 niebieska
6 mar 18:57
m: Kurcze faktycznie nie napisałem jak... ale dobrze tak też może być dzięki
6 mar 19:03