wartosc bezwzgledna
mat123: Rozwiąż równanie ||x2 − 4|− x | = 2 .
6 mar 18:34
Mati_gg9225535:
|x
2−4| − x = 2 v |x
2−4| −x = −2
i teraz po dwa proste przypadki
6 mar 18:39
mat123: Spróbuje tutaj zrobic tylko wynik wychodzi mi zly
6 mar 18:40
Dominik: zapisz rachunki
6 mar 18:42
mat123: |x2−4|=2+X lub |X2−4|= −2−x
u pozniej nie rozdzielalam tego x2−4 a chyba powinnam bo bez rozdzielania wychodzi mi 1 −1
2 −2 3 −3 a ma wyjsc −2 2 1 3
6 mar 18:42
mat123: robie dalej tylko czy powiennam to zamienic na (x−2)(x+2)?
6 mar 18:42
Dominik: | | ⎧ | x2 − 4 dla x2 − 4 ≥ 0 | |
| |x2 − 4| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x2 − 4) dla x2 − 4 < 0 | |
6 mar 18:42
mat123: OK to robie dalej
6 mar 18:43
mat123: chciaz wlasciwie to juz wiem co zrobilam zle. Nie bralam pod uwage x
2−4 < 0 i odwrotnie.
Dzieki za pomoc!

Wypisywalam wszystkie mozliwosci ale z powyzszymi warunkami rozwiazaniem
nie bedzie −1 i −3
6 mar 18:46
jikA:
Można zrobić też tak
|x2 − 4| = x + 2 (zał. x ≥ −2) ∨ |x2 − 4| = x − 2 (zał. x ≥ 2)
x2 − 4 = x + 2 ∨ x2 − 4 = −x − 2 ∨ x2 − 4 = x − 2 ∨ x2 − 4 = −x + 2
x2 − x − 6 = 0 ∨ x2 + x − 2 = 0 ∨ x2 − x − 2 = 0 ∨ x2 + x − 6 = 0
(x − 3)(x + 2) = 0 ∨ (x − 1)(x + 2) = 0 ∧ x ≥ − 2 ⇒ x = −2 ∨ x = 3 ∨ x = 1
∨
(x + 1)(x − 2) = 0 ∨ (x + 3)(x − 2) = 0 ∧ x ≥ 2 ⇒ x = 2.
Ostatecznie x ∊ {−2 ; 1 ; 2 ; 3}.
6 mar 18:52