Ciągi
lena: Liczby −4,x,−36 tworzą ciąg geometryczny natomiast x,−36,y arytmetyczny wyznacz x i y.
6 mar 17:56
Eta:
1/ z def. cągu geometrycznego: x2= (−4)*(−36) ⇒ x=... v x=...
2/ z def. ciągu arytmetycznego: 2*(−36)= x+y ⇒ y=....
dokończ...
6 mar 17:59
lena: ok, ok, ale mam rozpatrywać x na dwa sposoby, czy nie?
6 mar 18:04
Saizou : −4; x; −36 − c. geometryczny, zatem
x2=−4*(−36)
x2=144
x1=12 lub x2=−12
dla x1=12
12; −36; y
2*(−36)=12+y
y=−72−12=−84
12:−36;−84
dla x2=−12
2*(−36)=−12+y
y=−72+12=−60
−12: −36: −60
6 mar 18:05
Eta:
6 mar 18:05
lena: dobrze, dziękuję Wam
6 mar 18:05