Oblicz objętość tego ostorsłupa.
Michu: Każda ściana ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma pole 8. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Niby zadanie wydaję się proste ale za nic nie moge dojść do właściwego wyniku
6 mar 17:47
Licealista:
A jaki jest wzór na pole trójkąta równobocznego? Wydaje się proste i takie jest jak zna się
wzory i twierdzenie pitagorasa.
6 mar 17:50
Michu: Nie jestem głupi i podstawiałem wzór a2*√3/4 i wychodzi mi jakiś chiński wynik i z którym
nic nie moge zrobić. Liczę, że znajdzie sie jakaś kompetentna osoba, która mi to zadanie
wytłumaczy.
6 mar 18:02
Licealista: Oj boże, sam jesteś niekompetentny. Oblicz polę okręgu wpisanego w ten trójkąt, potem wysokość
dowolnej ściany. Otrzymasz prostą na dole i po skosie na górze. Z twierdzenia pitagorasa
| | 1 | |
obliczysz wysokość całej bryły a jak masz wysokość całej bryły to pomnożysz ją przez |
| |
| | 3 | |
wysokości. Zrób to co napisałem a rozwiążesz zadanie, nie licz na gotowca.
6 mar 18:07
Michu: Dzięki za rady. NA Gotowca nawet nie liczę, jutro mam sprawdzian i próbuje ogarnąć wszystkie
zadania, co mam w podręczniku, a w tym w ogole nie mogę dojść do wyniku. Tylko nie rozumiem z
jakiej paki ma być wpisany okręg w trójkąt ? bo jednak jak by miał być wpisany to taka
informacja powinna znaleźć się w zadaniu a jej nie ma.
6 mar 18:17
Mila:

a
2=8
a=
√8=2
√2
| | 1 | |
PΔBCS= |
| a*h ( Δ nie musi być równoboczny, to nie wynika z treści) |
| | 2 | |
z ΔSOE:
H
2+|OE|
2=h
2
H
2=(4
√2)
2−
√22
H
2=16*2−2
H
2=30
H=
√30
zadanie z Kiełbasy, jest tam błędna odpowiedź, chyba, że masz poprawione wydanie
6 mar 19:38
Mila: Wszyscy uczniowie denerwują się przy tym zadaniu.
6 mar 19:40