matematykaszkolna.pl
Oblicz objętość tego ostorsłupa. Michu: Każda ściana ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma pole 8. Oblicz objętość tego ostrosłupa. Niby zadanie wydaję się proste ale za nic nie moge dojść do właściwego wynikuemotka
6 mar 17:47
Licealista: A jaki jest wzór na pole trójkąta równobocznego? Wydaje się proste i takie jest jak zna się wzory i twierdzenie pitagorasa.
6 mar 17:50
Michu: Nie jestem głupi i podstawiałem wzór a2*3/4 i wychodzi mi jakiś chiński wynik i z którym nic nie moge zrobić. Liczę, że znajdzie sie jakaś kompetentna osoba, która mi to zadanie wytłumaczy.
6 mar 18:02
Licealista: Oj boże, sam jesteś niekompetentny. Oblicz polę okręgu wpisanego w ten trójkąt, potem wysokość dowolnej ściany. Otrzymasz prostą na dole i po skosie na górze. Z twierdzenia pitagorasa
 1 
obliczysz wysokość całej bryły a jak masz wysokość całej bryły to pomnożysz ją przez

3 
wysokości. Zrób to co napisałem a rozwiążesz zadanie, nie licz na gotowca.
6 mar 18:07
Michu: Dzięki za rady. NA Gotowca nawet nie liczę, jutro mam sprawdzian i próbuje ogarnąć wszystkie zadania, co mam w podręczniku, a w tym w ogole nie mogę dojść do wyniku. Tylko nie rozumiem z jakiej paki ma być wpisany okręg w trójkąt ? bo jednak jak by miał być wpisany to taka informacja powinna znaleźć się w zadaniu a jej nie ma.
6 mar 18:17
Mila: rysuneka2=8 a=8=22
 1 
PΔBCS=

a*h ( Δ nie musi być równoboczny, to nie wynika z treści)
 2 
1 

*22*h=8
2 
 8 
h=

=42
 2 
z ΔSOE: H2+|OE|2=h2 H2=(42)222 H2=16*2−2 H2=30 H=30
 1 830 
V=

*8*30=

3 3 
zadanie z Kiełbasy, jest tam błędna odpowiedź, chyba, że masz poprawione wydanie
6 mar 19:38
Mila: Wszyscy uczniowie denerwują się przy tym zadaniu.
6 mar 19:40