logarytmy
Kamil: Podaj wektor, o jaki nalezy przesunąć wykres funkcji y=log3|x|, aby otrzymać wykres funkcji f.
Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.
a)f(x)=log33|x|
b) f(x) = log39|x−1|
jak to zrobić?
6 mar 17:33
jikA:
log3(3|x|) = log33 + log3|x| = log3|x| + 1
6 mar 17:38
Kamil: nie rozumiem tego zapisu
6 mar 17:41
Kamil: aa już wiem, a co z b) ?
6 mar 17:44
pigor: ..., np. tak: masz dany wykres funkcji
y=log3|x|,
więc
a) ponieważ f(x)=log
33|x|= log
33+log
3|x| =
1+log3|x±0|, to
dany wykres należy przesunąć o wektor
[0,1] ;
b) analogicznie f(x) = log
39|x−1| = log
33
2+log
3|x−1|=
2+log3|x−1|,
to dany wykres należy przesunąć o wektor
[1,2] . ...
6 mar 17:46
jikA:
Identycznie jak a).
6 mar 17:46