?
Bolek i Lolek: Bolek je porcje pierogów w ciągu 15 min a Lolek w ciągu 45 min. Jeżeli dostaną do zjedzenia
jedną wspólna porcje to talerz będzie pusty po upływie co najmniej
6 mar 17:32
Mila: A któż wymyślił to zadanie, przecież chłopaki się udławią.
6 mar 18:08
Bolek: A tam są odpowiedzi
A. 12 min
B. 11 min
C. 10 min
D. 15 min
6 mar 18:10
Mila: | 1 | |
| taką część pierogów zjada B w ciągu minuty |
| 15 | |
| 1 | |
| taką część pierogów zjada w ciągu minuty |
| 45 | |
| 1 | | 1 | | 4 | |
| + |
| = |
| obydwaj zjadają w ciągu 1 minuty |
| 15 | | 45 | | 45 | |
| | 4 | | 45 | |
1: |
| = |
| =11,25 minuty w takim czasie zjedzą całą porcję |
| | 45 | | 4 | |
6 mar 18:47