-x kwadrat +1=0
Równania: −x kwadrat +1=0
6 mar 17:08
Patryk: −x2+1=0 ?
6 mar 17:09
rownania: tak
6 mar 17:11
ICSP: jak dla mnie to jest
−x□ +1 = 0
6 mar 17:13
rownania: no tak, ale jak to obliczyc?
6 mar 17:14
Patryk: x=−1∨x=1 wiesz dlaczego ?
6 mar 17:15
rownania: to będzie moze tak x(x−√1) (x+√1)
no i x1 , x2

?
6 mar 17:16
Patryk: co ty tworzysz
6 mar 17:20
Patryk:
x2=1
co trza podstawić pod iksa aby równało się jeden ?
6 mar 17:21
rownania: yy..jak to...
6 mar 17:22
Patryk: ICSP to nie ty czasem się podszywasz ?
6 mar 17:23
rownania: nie eeee
6 mar 17:24
rownania: zrob ten przyklad wytlumacz mi od poczatku jak go rozwiazales
6 mar 17:25
Patryk: 2x=4+x
oblicz x
6 mar 17:26
rownania: jak mam to rozwiazac jak tego nie czaje

powiedzialam Ci zebys mi najpierw wytlumaczyl
6 mar 17:28
Licealista:
Patryk tłumaczy, a nie czaisz bo równanie kwadratowe ma dwa rozwiązania np.
x2=4 przy "x" mam 2 dlatego wykonuję działanie odwrotne czyli √
wychodzi że x=2 i x = −2 dlaczego? dlatego że kwadrat to mnożenie dwóch liczb a gdy mnożysz "−"
razy "−" otrzymujesz plus.
6 mar 17:40
rownania: no tak, to ja akurat rozumiem

ale zrobilam ten przyklad wyzej i patryk powiedzial ze zle. co w nim jest nie tak?
−x2+1=0
x(x−√1) (x+√1)
no i x1 , x2 ?
6 mar 17:44
Licealista:
Bo wyłączyłaś czynnik przed nawias. Po wymnożeniu mam x
2 −
√1x
Czy x
2 −
√1x = −x
2 +1
6 mar 17:47
rownania: ajj nie wiem
6 mar 17:51
rownania: mozesz rozwiazac ten przyklad i wytlumaczyc mi krok po kroku jak to rozwiazales

? tak będzie
prosciej
6 mar 17:51
Licealista:
Tu nie ma co tłumaczyć

−x
2+1=0 ( przenoszę na drugą stronę)
−x
2=−1 ( moge pierwiastkować ale poco
√1=1 bo 1
2=1)
Równanie kwadratowe ma dwa rozwiązania Jak pomnoże 1*1 to otrzymam jeden, ale (−1)*(−1) też
daje 1, dlatego równianie ma dwa rozwiązania.
6 mar 17:56
rownania: aha,

czyli to jest juz koniec zadania?
6 mar 17:57
Licealista:
...Tak?
6 mar 17:58
rownania: no wlasnie chyba nie


wiec co dalej
6 mar 17:59
Licealista:
Ale to już wszystko, to nie jest polski, tu nie ma ukrytych przekazów w wierszach, metafor,
alegorii itp. koniec.
6 mar 18:01
rownania: aha w takim razie dziekuje

a taki przyklad jak zrozwiazac

? 5x kwadrat − jedna druga≤0
6 mar 18:03
rownania: chyba trzeba obie strony podzielic przez 5 wtedy zostanie x... no i dalej nie wiem
6 mar 18:04
Licealista:
Oj matko!
....
6 mar 18:14
rownania: dlaczego tak jeczysz

! nie chcesz to nie pisz i tyle...
6 mar 18:17