maturalne
Zu: Zad1
Uzasadnij że dla dowolnych liczb yi x tego samego znaku spełniona jest nieówność
(x+y)2−(x−y)2>0.
Zad 2. Osiedlowe boisko ma wymiary 40m x 30m. Spółdzielnia mieszkaniowa postanowiła zmienjszyć
jego powierzchnię. Ustalono że stosunek długości boiska do jego szerokości się nie zmieni. O
ile metrów kwadratowych zwiększy się powierzchnia tego boiska jeżeli wiadomo że odległość
międzt dwoma przeciwległymi narożnikami ma być dłuższa o 5 metrów
Zad 3. Punkt A (−6,−3) i B=(0,0) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC (|AB| =|AC|).
Wierzchołek C leży na prostej o równaniu x+y=0. Wyznacz równanie osi siymetrii trójkąta ABCX
oraz oblicz pole tego trójkąta.
6 mar 16:49
jikA:
Jaki problem z zadaniem 1.?
6 mar 17:02
Muniek: Ym ponieważ nie wiem czy to wystarczy rozwiązać czy trzeba jakoś uzasadnić?
6 mar 17:03
jikA:
No uzasadnić zawsze trzeba dlaczego jest to spełnione. Zapisz co tam otrzymałeś.
6 mar 17:05
ICSP: Ciekawe czy 0 ma taki sam znak jak 0

0 + 0 = 0 > 0
6 mar 17:07
jikA:
Też się nad tym zastanawiam.
6 mar 17:22
Zu: xy>0
6 mar 17:27
jikA:
Masz jakiś pomysł jak to teraz uzasadnić że xy > 0 jeżeli x oraz y są tego samego znaku?
Oczywiście dla x = y = 0 nierówność ta nie jest spełniona.
6 mar 17:30
Licealista:
x2+2xy+y2−(x2−2xy+y2)>0
4xy>0
1) Gdy x>0 y>0
2) x<0 y<0
6 mar 17:34
jikA:
Licealista łatwiej chyba było skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia
a2 − b2 = (a − b)(a + b).
(x + y)2 − (x − y)2 = 2x * 2y = 4xy > 0
6 mar 17:37
Licealista:
Chciałem pokazać co i jak
6 mar 17:42