równoległa do prostej
MonikaSz: Witam.
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(1, 1) i równoległej do prostej y=3.
Odpowiedź z książki: x=−1
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd to się wzięło? Wiem jak obliczyć gdy te proste mają w sobie x
ale w tym przypadku nie mam pojęcia.
Z góry dziękuję za wyjaśnienie
19 sie 17:42
MonikaSz: Czy nikt nie ma pomysłu jakby można to zrobić?
19 sie 19:00
Bogdan:

Tu nie ma co robić. Prosta równoległa do prostej y = 3 i przechodząca przez punkt A(1, 1)
ma równanie y = 1.
19 sie 19:12
Eta:

pr. k: y = 3 to współczynnik kierunkowy a = 0
prosta p równoległa do k i przechodzaca przez punkt A( 1,1)
ma równanie: p:y= ax +b => p: y = 0*x +b ,gdzie x = 1 y= 1 bo A(1,1)
p: 1 = 0 +b => b= 1
zatem:
p: y = 1
Odp. z ksiązki jest niestety błędna.
19 sie 19:14
Bogdan:
19 sie 19:17
MonikaSz: Czyli mogę być z siebie dumna, ponieważ taki wynik mi za pierwszym razem wyszedł, ale odpowiedź
z książki mnie zmyliła
Eta i
Bogdan dziękuję bardzo za pomoc
19 sie 21:27