Ciąg
Patrycja: Sprawdz czy ciąg an jest ciągniem artmetycznym:
an=12(n−3)
6 mar 16:33
ICSP: sprawdź czy wyrażenie an+1 − an jest liczbą
6 mar 16:35
Mati_gg9225535: oblicz an+1 i sprawdz czy an+1 − an = constans jeśli tak to jest to ciąg arytmetyczny
6 mar 16:36
Patrycja: Pokażę Ci jak ja to zrobiłam :1/2(n−3_
a
1=−1
a
2=−1/2
a
3=0
a
2−a
1=a
3−a
2
1/2=1/2
a
n+1=1/2(n−2)
1/2(n−1)−1/2(n−3)=(n−1)/2−(n−3)/2= 1

Coś nie wychodzi ;C
6 mar 16:38
ICSP: a
2 − a
1 = a
3 − a
2 − w ten sposób możesz wykazać że ciąg a
1 , a
2 , a
3 jest arytmetyczny
ale o tym czy arytmetyczny jest a
n nie możesz nic powiedzieć
| | 1 | | 1 | | 3 | |
an = |
| (n − 3) = |
| n − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
an+1 = |
| (n+1) − |
| = |
| n − 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
masz ciąg arytmetyczny o różnicy r
6 mar 16:42
ICSP: P.S. Od razu można tutaj napisać odpowiedź. Jak Ci się chce możesz się zastanowić dlaczego
6 mar 16:43
Patrycja: ahaaaaaaaaaa ! Naprawdę dziękuje

!
6 mar 16:45
Patrycja: Już wiem gdzie popełniałam błąd !
6 mar 16:45