prawdopodobieństwo
Arwena: HEJ

1. Spośród punktów: A=(−1;3), B=(−1;−3), C=(−2;1), D=(−2;−1), E=(1;7), F=(1;−7), G=(3;10),
H=(3;−10)
wylosowano trzy oblicz prawdopodobieństwo, że co najmniej dwa z nich należą do prostej o
równaniuy = 2x + 5.
Obliczyłam, że Ω = 56, ale nie mam pojęcia jak obliczyć zdarzenie A (co najmniej dwa wylosowane
punkty należą do danej prostej)

. A powinno wynosić 16.
2. Dany jest ciąg arytmetyczny, w którym suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem :
S
n =
9n + 7n22 . Rożnica tego ciągu jest równa: A.5 B.7 C.9 D.15
6 mar 16:28
Mati_gg9225535: nalezy sprawdzic ktore punkty należą do tej prostej, podstawiasz za x i y wspolrzedne punktów i
jeśli otrzymasz tożsamośc to znaczy że punkt nalezy do prostej, zaznacz sobie które należą i
określ |A|
6 mar 16:31
Arwena: próbowałam tak zrobić i wyszło mi, że punkty A, C, E należą do tej prostej i nie wiem co dalej

jak z 3 zrobić 16

bo musi być 16, ponieważ w odpowiedziach pisze, że P(A) =
27
6 mar 16:39
Arwena: próbowałam tak zrobić i wyszło mi, że punkty A, C, E należą do tej prostej i nie wiem co dalej

jak z 3 zrobić 16

bo musi być 16, ponieważ w odpowiedziach pisze, że P(A) =
27
6 mar 16:39
Mati_gg9225535: no więc:
conajmniej dwie należą, jesli A, C, E należy to mogą być 2 przypadki:
1
o należą 2 pkt
wówczas:
| | | | | |
wybierasz dwa punkty które należą do prostej i jeden który nie należ: | = | = 3 i |
| | | |
dobierasz jeden z pozostałych 5 razem 3*5 = 15 możliwosci
2
o należą 3 pkt
wybierasz 3 które należą − jedna taka mozliwosc
1
o ∪ 2
o ⇒ 15 + 1 = 16
6 mar 16:43
Arwena: dzięki
6 mar 16:52