Proszę o pomoc jutro sprawdzian !
piorun11: 1. Wykaż, ze wielomian W(x) = x3−4x2+ 27x ma dokładnie jeden pierwiastek
2. Podany wielomian rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia
S(x)= x3−x2−9x+9
3. Liczba rozwiązań równania x2+9/x+3=0 wynosi: a) 0 b) 1 c) 2 d)3
4.Wyznacz najmniejszą liczbe całkowitą spełniającą nierówność:
3x−4/3−5x+2/4<1/6
5. Dziedziną wyrażenia 1/ x3−4x . Określ zbiór.
6 Rozwiązaniem równania (x−2)3* (x+3)2=0 są liczby: a)−3,2,3 b) −3,−2,3 c)−3,2 d)−2,3
7. Wielomian W(x)= (3x−2)(9x2+4)(3x+2) można zapisać w postaci: a) 81x4+ 16 b) (9x2+4)2
c)81x4−16 d)(9x2−4)2
8. Równanie x2+3x−2c=0 ma jeden pierwiastek dla ?
6 mar 15:46
piorun11: Studenci wyjeżdżający na obóz postanowili wynająć bus. Koszt wynajęcia pojazdu wynosi 480 zł
Gdy dodatkowo wsiadło czterech studentów kwota przypadająca na 1 studenta zmniejszyła się o 20
zł. Obliczyć, ile osób początkowo planowało wyjazd
6 mar 15:48
Fixed: Czego nie rozumiesz?
Na gotowca nie licz
6 mar 15:53
piorun11: właśnie tylko tych zadań z 30 obowiązujących na sprawdzian. Nie wychodzą mi wyniki.
6 mar 15:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
no dobrze ... a czego KONKRETNIE nie rozumiesz np. w zadaniu 2

Albo w 5

albo w 8
6 mar 16:00
piorun11: nie wiem jak sie je robi
6 mar 16:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro zrobiłeś 21 innych zadań to aż się boje zapytać co to były za zadania skoro nie potrafisz
rozłożyć wielomianu na czynniki (przez grupowanie wyrazów) czy też wyznaczyć dziedzinę
6 mar 16:01
piorun11: o tamte sie nie martw są dobrze zrobione, pomożesz czy nie ?
6 mar 16:02
Fixed: Takie bajki to sobie mozesz w szkole opowiadac.
1. wylacz x przed nawias w nawiasie delta, wtedy zrozumiesz
2. na prawde nie widzisz jak to rozlozyc?
| | x2+9 | |
3. domyslam sie ze wyglada to tak : |
| = 0, pomnoz przez mianownik i rozwiaz |
| | x+3 | |
rownanie kwadratowe
4. zapisz normalnie z ulamkami (U)
5. mianownik ≠ 0
6. wymnoz i pozniej masz rownanie kwadratowe
7. powymnazaj
8 . Δ=0
6 mar 16:04
Fixed: I tak wiemy ze to zadania prosto ze sprawdzianu, a ze nic nie umeisz to wciskasz bajeczki ze
tylko tych nie potrafisz.
Tak jak napisal Artur, ciekawe jakie byly poprzednie ejzeli nie umiesz rozwiazac rownania
kwadratowego
6 mar 16:06
piorun11: Nie możecie mi tego rozwiązać ?
6 mar 16:11
piorun11: dla was to jest chwila, a dla mnie czarna magia
6 mar 16:11
Fixed: Nie, nie mozemy
6 mar 16:11
piorun11: widzę, ze stwarzasz problemy. To forum służy do pomagania sobie nawzajem. Jak bym wiedział jak
to zrobić to bym Cię " Fixed" o to nie prosił
6 mar 16:19
Fixed: Do pomagania, a nie do dawania rozwiazan na tacy bezmozgowcom.
Podalem wskazowki to bierz sie do roboty
6 mar 16:22
Mila: n − planowana liczba studentów
c − planowany koszt na jednego studenta
n*c=480
n+4 − rzeczywista liczba studentów
c−20 −rzeczywisty koszt
(n+4)*(c−20)=480⇔nc−20n+4c−80=480
nc=480
480−20n+4c=80+480
−20n+4c=80
4c=80+20n/:4
c=20+5n
n(20+5n)=480 i n∊N
+
20n+5n
2−480=0 /:5
n
2+4n−96=0
Δ=16+4*96=400
| | −4−20 | | −4+20 | |
n1= |
| <0 lub n2= |
| =8 |
| | 2 | | 2 | |
8*c=480⇔c=60
spr.
8+4=12
480:12=40
60−40=20
odp. planowana liczba studentów to 8.
6 mar 16:23
pigor: ... , a ja jestem zwolennikiem gotowców dla ludzi chcących się nauczyć matmy, a
z góry zakładam, że każdy by to chciał, oto masz gotowca ode mnie − jak zwykle
do przemyślenia np. zadania:
Studenci wyjeżdżający na obóz postanowili wynająć bus. Koszt wynajęcia pojazdu wynosi 480 zł.
Gdy dodatkowo wsiadło czterech studentów kwota przypadająca na 1 studenta zmniejszyła się o 20
zł. Obliczyć, ile osób początkowo planowało wyjazd ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., a więc niech
x=? − szukana początkowa liczba chętnych na obóz , to
480złx − koszt , kwota "na łepka", wtedy zdanie "Gdy dodatkowo wsiadło czterech studentów
kwota przypadająca na 1 studenta zmniejszyła się o 20 zł.", a i całe zadanie, możesz opisać
np. równaniem :
480x−20= 480x+4 /:20 ⇔
24x−1=
24x+4 /*x(x+4) ⇔
⇔ 24x+4*24−x(x+4)= 24x ⇔ x(x+4)= 4*2*12 ⇔ x(x+4)= 8(8+4) ⇔
x=8 . ...
6 mar 16:51
pigor: ... , no to jeszcze
7. Wielomian W(x)= (3x−2)(9x
2+4)(3x+2) można zapisać w postaci:
a) 81x
4+16 ; b) (9x
2+4)
2 ; c) 81x
4−16; d) (9x2−4)
2 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no więc, warto abyś zauważył dwukrotnie wzór:
(a−b)(a+b)=a2−b2
np. tak :
W(x)= (3x−2)(9x
2+4)
(3x+2)=
(3x−2)(3x+2)(9x
2+4)=
=
(9x2−4)(9x2+4)=
81x4−16 , czyli odp.
c) . ...
6 mar 17:07