sprawdzian Trygonometria, proszę o pomoc : ]
Artur:
Zad.1 W trójkącie prostokątnym dane są długości boków: 2; 5; √29. Oblicz:
wartości funkcji trygonometrycznych mniejszego z kątów ostrych w tym trójkącie.
miary kątów ostrych
długość wysokości poprowadzonej z kąta ostrego
Zad.2 Skonstruuj kąt ostry α, wiedząc, że sin α= 2/5
Zad.3 Przekątne rombu mają długości 6cm i 20cm. Oblicz kąty tego rombu
Zad.4 Pole rombu jest równe 60cm2. Dłuższa przekątna rombu przedzieliła kąt ostry rombu na dwa
takie same kąty o mierze α, że tg α=8/15. Oblicz długość boku rombu
Zad.5 Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 10cm, a kąt przy podstawie ma miarę 70°.
Oblicz Polę i obwód tego trójkąta.
Zad.6 Przekątne prostokąta przecinają się pod kątem 50°. Dłuższy BOK ma długość 6cm. Oblicz
pole tego prostokąta.
Zad.7 Drzewo o wysokości 12m rzuca cień o długości 25m. Podaj miarę kąta, jaki tworzy promień
słońca z powierzchnią ziemi.
Zad.8 Ściana pokoju na poddaszu nachylona jest do podłogi pod kątem 80°. W jakiej odległości od
dolnej krawędzi tej ściany można ustawić szafkę o wysokości 80cm?
Zad.9 Oblicz długość cięciwy na której oparty jest kąt o mierze 10° wpisany w koło o promieniu
r= 5.
6 mar 15:44
Artur: C.D do zad.9
oblicz pole obszaru ograniczonego cięciwą i łukiem na którym oparty jest kąt
Bardzo proszę o pomoc : )
6 mar 15:51