Rozwiąż zadanie
rafi: 1. dane jest wyrażenie W= √75stopni−α −1/2cosα−√3 + 1/4sin2α−3 dla kątów ostrych α.
wyznacz dziedzinę tego wyrażenia.
2.jedna z przyprostokątnych trójkąta jest o 6 dłuższa od drugiej. tangens kąta ostrego jest
równy 3/5. wyznacz pole i obwód tego trójkąta.
3. w trapezie ABCD dane są DAB=90stopni , ABC=30stopni, CE=8. gdzie CE jest wysokościa trapezu
. wyznacz obwód trapezu wiedząc że AC=BC
Proszę o pomoc
6 mar 15:15
Mati_gg9225535:

1.
75
o − α ≥ 0
α ≤ 75
o
2.
(rys.)
x = ...
a = ...
b = ...
c
2 = a
2 + b
2
c = ....
Ob = a + b + c = ...
6 mar 16:06
Mati_gg9225535:

x = b
h = 8
Ob = a + b + c + d
a = 2y
a = ...
d = h
c = y
6 mar 16:14