matematykaszkolna.pl
Wykaż, że środki odcinków tworzą hiperbole. itd. Daniel: Zadania z geometrii analitycznej. Nie rozumiem pojęć, przez co nie mogę wykonać tego zadania, cykl rozwiązania mam. Prosiłbym o wytłumaczenie, najlepiej z rysunkiem. ZAD.1 Dany jest odcinek AB taki, że jego jeden koniec leży na dodatniej półosi OX, a drugi na dodatniej półosi OY. Pole trójkąta AOB jest równe 6. Wykaż, że zbiór wszystkich środków takich odcinków tworzy jedną gałąź hiperboli y = 12x ZAD.2 Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których równanie x2 + 2mx + y2 − 4y + 3m + 8 = 0 przedstawia okrąg o środku należącym do półpłaszczyzny domkniętej nad prostą o równaniu y = 3x − 7. Jeżeli, będzie potrzeba, mogę przedstawić cykl rozwiązań.
6 mar 14:27
Mila: Jeśli chodzi o (1) to poproś Pigora, jest mistrzem w takich zadaniach. 2) co to znaczy, że podasz cykl rozwiązań, odpowiedź, to podaj.
6 mar 15:40
Fixed: A takie zadania to w liceum robisz czy to studia?
6 mar 16:14
PW: Niech A=(x,0) − punkt na dodatnie półosi OX i B=(0,y) − punkt na dodatniej półosi OY
 x+0 0+y x y 
Środek odcinka AB to punkt P = (

,

)=(

,

).
 2 2 2 2 
Jednocześnie pole trójkąta prostokątnego AOB jest równe 6, to znaczy
 xy 

=6
 2 
czyli
 xy 

=3,
 22 
 y 3 
(1)

=

2 
x 

2 

x y 
co należało pokazać (środki odcinków opisanych w zadaniu mają współrzędne

i

2 2 
 x y 
spełniające równanie (1)). Jeżeli dla klarowności wypowiedzi podstawimy

=a i

=b,
 2 2 
to widać będzie, że współrzędne środków spełniają równanie
 3 
(1') b=

a 
− autor zadania pomylił się – w treści zadania powinno być hiperboli
 3 
y=

x 
6 mar 16:37
Mila: Czekam na odpowiedzi do 2)
6 mar 16:49
PW:
 19 
m≥

?
 3 
6 mar 17:08
Daniel: Tak, więc odpowiedź do pierwszego wygląda następująco: Zapisanie wzoru na pole trójkąta ABC: P=12 xy i zapisanie równania 12 xy = 6. Rozwiązanie bezbłędne: Uzasadnienie tezy zadania: y = 12x, x>0, zatem równanie przedstawia jedną gałąź hiperboli. Zad. 2 Przekształcenie równania okręgu do postaci: (x+m)2 + (y−2)2 = m2 − 3m − 4 Istotny postęp: zapisanie nierówności określającej opisaną w zadaniu półpłaszczyznę: y ≥ 3x − 7 i współrzędnych środka okręgu S = (−m, 2) Pokonanie zasadniczych trudności: Zapisanie układu nierówności: m2 − 3m − 4 > 0 2 ≥ −3m − 7 Rozwiązanie bezbłędne m ∊ <−3;−1> u (4, +)
6 mar 17:16
Daniel: Edit: W liceum Fixed.
6 mar 17:17
Daniel: PW : Z tego co sam rozumiem z zadania powinno być : 12 xy = 6 | * 2 xy = 12 | : x y = 12x 12x = 12x Ale naprawdę nie rozumiem jakie to są połowy odcinków, mógłbys to narysować szkicowo?
6 mar 17:21
PW: W zadaniu nie pytają o związek między współrzędnymi końców odcinków − rzeczywiście jest to xy=12. Oni pytają o związek między współrzędnymi środków tych odcinków. Może przelicz to sobie sami inaczej − przy innych oznaczeniach. Niech współrzędne końców odcinków na półosiach będą równe 2y i 2y (możemy sobie oznaczyć jak nam się podoba). Wtedy − jak łatwo obliczysz − współrzędne punktu P − środka odcinka − będą
 3 
równe x i y. Równanie y=

"wyjdzie" bezdyskusyjnie i nie trzeba będzie nic kombinować,
 x 
tak jak to zrobiłem pod koniec pierwszej wersji.Ale nie przerażaj mnie − nie wiesz jak narysować odcinek i obliczyć jego środek?
6 mar 17:55
Mila: rysunek x2 + 2mx + y2 − 4y + 3m + 8 = 0 przedstawia okrąg o środku należącym do półpłaszczyzny domkniętej nad prostą o równaniu y=3x−7 przekształcamy równanie okręgu do postaci kanonicznej (x+m)2−m2+(y−2)2−4+3m+8=0 (x+m)2+(y−2)2=m2−3m−4 środek: S=(−m,2) i r2=m2−3m−4 środek okręgu leży na prostej: y=2 Aby to rownanie przedstawiało równanie okręgu musi być spełniony warunek; r>0⇔ m2−3m−4>0 Δ=25 m1=−1 lub m2=4 m<−1 lub m>4 (−m,2) leży powyżej prostej y=3x−7 y≥3x−7⇔2≥3*(−m)−7 2≥−3m−7⇔3m≥−9⇔m≥−3 i (m<−1 lub m>4) ⇔m∊<−3,−1> ∪<4,)
6 mar 17:58
Daniel: OK rozumiem , tylko (4;+) emotka Dzięki wielkie .
6 mar 18:52
Mila: Co z tym przedziałem? np .m=5 to S=(−5,2) pasuje? Pisz pytanie dokładnie.
6 mar 19:00