Wykaż, że środki odcinków tworzą hiperbole. itd.
Daniel: Zadania z geometrii analitycznej. Nie rozumiem pojęć, przez co nie mogę wykonać tego zadania,
cykl rozwiązania mam. Prosiłbym o wytłumaczenie, najlepiej z rysunkiem.
ZAD.1
Dany jest odcinek AB taki, że jego jeden koniec leży na dodatniej półosi OX, a drugi na
dodatniej półosi OY. Pole trójkąta AOB jest równe 6. Wykaż, że zbiór wszystkich środków takich
odcinków tworzy jedną gałąź hiperboli y = 12x
ZAD.2
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m, dla których równanie x2 + 2mx + y2 − 4y + 3m +
8 = 0 przedstawia okrąg o środku należącym do półpłaszczyzny domkniętej nad prostą o równaniu
y = 3x − 7.
Jeżeli, będzie potrzeba, mogę przedstawić cykl rozwiązań.
6 mar 14:27
Mila: Jeśli chodzi o (1) to poproś Pigora, jest mistrzem w takich zadaniach.
2) co to znaczy, że podasz cykl rozwiązań, odpowiedź, to podaj.
6 mar 15:40
Fixed: A takie zadania to w liceum robisz czy to studia?
6 mar 16:14
PW: Niech A=(x,0) − punkt na dodatnie półosi OX i B=(0,y) − punkt na dodatniej półosi OY
| | x+0 | | 0+y | | x | | y | |
Środek odcinka AB to punkt P = ( |
| , |
| )=( |
| , |
| ). |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Jednocześnie pole trójkąta prostokątnego AOB jest równe 6, to znaczy
czyli
| | x | | y | |
co należało pokazać (środki odcinków opisanych w zadaniu mają współrzędne |
| i |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | y | |
spełniające równanie (1)). Jeżeli dla klarowności wypowiedzi podstawimy |
| =a i |
| =b, |
| | 2 | | 2 | |
to widać będzie, że współrzędne środków spełniają równanie
− autor zadania pomylił się – w treści zadania powinno być hiperboli
6 mar 16:37
Mila: Czekam na odpowiedzi do 2)
6 mar 16:49
6 mar 17:08
Daniel: Tak, więc odpowiedź do pierwszego wygląda następująco:
Zapisanie wzoru na pole trójkąta ABC: P=12 xy i zapisanie równania 12 xy = 6.
Rozwiązanie bezbłędne:
Uzasadnienie tezy zadania: y = 12x, x>0, zatem równanie przedstawia jedną gałąź hiperboli.
Zad. 2
Przekształcenie równania okręgu do postaci:
(x+m)2 + (y−2)2 = m2 − 3m − 4
Istotny postęp:
zapisanie nierówności określającej opisaną w zadaniu półpłaszczyznę:
y ≥ 3x − 7 i współrzędnych środka okręgu S = (−m, 2)
Pokonanie zasadniczych trudności:
Zapisanie układu nierówności:
m2 − 3m − 4 > 0
2 ≥ −3m − 7
Rozwiązanie bezbłędne m ∊ <−3;−1> u (4, +∞)
6 mar 17:16
Daniel: Edit: W liceum Fixed.
6 mar 17:17
Daniel: PW : Z tego co sam rozumiem z zadania powinno być :
12 xy = 6 | * 2
xy = 12 | : x
y = 12x
12x = 12x
Ale naprawdę nie rozumiem jakie to są połowy odcinków, mógłbys to narysować szkicowo?
6 mar 17:21
PW: W zadaniu nie pytają o związek między współrzędnymi końców odcinków − rzeczywiście jest to
xy=12.
Oni pytają o związek między
współrzędnymi środków tych odcinków. Może przelicz to sobie
sami inaczej − przy innych oznaczeniach.
Niech współrzędne końców odcinków na półosiach będą równe 2y i 2y (możemy sobie oznaczyć jak
nam się podoba). Wtedy − jak łatwo obliczysz − współrzędne punktu P − środka odcinka − będą
| | 3 | |
równe x i y. Równanie y= |
| "wyjdzie" bezdyskusyjnie i nie trzeba będzie nic kombinować, |
| | x | |
tak jak to zrobiłem pod koniec pierwszej wersji.Ale nie przerażaj mnie − nie wiesz jak
narysować odcinek i obliczyć jego środek?
6 mar 17:55
Mila:

x
2 + 2mx + y
2 − 4y + 3m + 8 = 0 przedstawia okrąg o środku należącym do półpłaszczyzny
domkniętej nad prostą o równaniu y=3x−7
przekształcamy równanie okręgu do postaci kanonicznej
(x+m)
2−m
2+(y−2)
2−4+3m+8=0
(x+m)
2+(y−2)
2=m
2−3m−4 środek: S=(−m,2) i r
2=m
2−3m−4
środek okręgu leży na prostej: y=2
Aby to rownanie przedstawiało równanie okręgu musi być spełniony warunek; r>0⇔
m
2−3m−4>0
Δ=25
m
1=−1 lub m
2=4
m<−1 lub m>4
(−m,2) leży powyżej prostej y=3x−7
y≥3x−7⇔2≥3*(−m)−7
2≥−3m−7⇔3m≥−9⇔m≥−3 i (m<−1 lub m>4)
⇔m∊<−3,−1> ∪<4,
∞)
6 mar 17:58
Daniel: OK rozumiem , tylko (4;+
∞)

Dzięki wielkie .
6 mar 18:52
Mila: Co z tym przedziałem?
np .m=5
to S=(−5,2) pasuje?
Pisz pytanie dokładnie.
6 mar 19:00