Na wykresie funkcji f(x) = x^2 - x + 3 wyznacz taki punkt P
FighFoos: Na wykresie funkcji f(x) = x
2 − x + 3 wyznacz taki punkt P, w którym styczna do tego wykresu
jest równoległa do prostej o równaniu y = 7x − 2
Z góry dziękuje za pomoc
6 mar 14:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
czy wiesz jak się wyznacza równanie stycznej w punkcie x
0
6 mar 14:17
FighFoos:
6 mar 14:33
FighFoos: raczej nie, bylbym wdzieczny gdybys mogl to rozpisac
6 mar 14:34
Mila:

k:=7x−2
s: y=7x+b i s||k ma dokładnie jeden punkt wspólny z parabolą o równaniu y = x
2 − x + 3⇔
x
2 − x + 3=7x+b ma jedno rozwiązanie
Δ=52+4b
b=−13
s: y=7x−13
x
2 − x + 3=7x−13
x
2−8x+16=0
Δ=0
x=4
y=4
2−4+3=16−4+3=15
P=(4,15)
6 mar 15:20
FighFoos: dzięki
6 mar 15:23
Mila: 
Szybki jesteś.
6 mar 15:24