matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
asdf:
Witaj
granica:
ln(2−x)
∞
lim
x→2
−
= [
]
H
ln(sin(2−x))
∞
1
−
2−x)
∞
lim
x→2
−
= [
]
H
1
−
*cos(2−x)
(sin(2−x)
∞
1
−
2−x)
∞
lim
x→2
−
= [
]
H
−ctg(2−x)
∞
1
2−x)
∞
lim
x→2
−
= [
]
H
1
tg(2−x)
∞
tg(2−x)
lim
x→2
−
= 1
2−x
dobrze?
6 mar 12:59
asdf:
w pierwszym wierszu był tylko hospital, reszta przez niedopatrzenie skopiowałem.
6 mar 13:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
po pierwszym H
1
2−x
sin(2−x)
2−x
=
cos(2−x)
sin(2−x
cos(2−x)
sinx
i tutaj korzystasz z granicy lim
= 1
x
6 mar 13:02
asdf:
a no tak
dzięki
6 mar 13:05