jkh
jabol: Na trojkacie ABC o polu 8 opisano okrag. Z punktu P lezacego na polprostej BA poprowadzono
styczna do kregu w punkcie C . Oblicz długości AB i PB , jezeli PC ma 4 oraz sinus kata APC
Prosze o pomoc najlepiej rysunke jak oznaczyc ta styczna tdo tego okregu w punkcjie C
przechodzacego przez punkt P.
6 mar 11:43
krysiaczek:

PC chyba nie może być styczną do kręgu?!?!? może być co najwyżej prostopadła do stycznej
okręgu?! okrąg jest opisany, nie wpisany
6 mar 11:50
Skipper:

np tak
6 mar 11:51
krysiaczek: może to miała być prosta przecinająca okrąg?
6 mar 11:52
Skipper: ... na półprostej BA to nie to samo co na odcinku BA
6 mar 11:53
aniabb:

w treści jest półprosta BA
sinα=2/3
6 mar 11:53
jabol: niehc ktos zrobi obliczenia do tego
6 mar 11:55
Skipper:
"Opuść" wysokość z punktu C do AB ... oznacz CD
| | |AB|*|CD| | | 3 | |
Jednocześnie |
| =8 ⇒ |AB|=16* |
| =6 |
| | 2 | | 8 | |
dalej pewnie sobie poradzisz −
6 mar 12:19
jabol: dzieki skipper jestes moim bossem
6 mar 12:33
Skipper:
jeśli już ... to Boss−em −
6 mar 12:36
Skipper:
... a swoją drogą to ciekawi mnie jak sobie poradziłeś z drugą częścią zadania

? −
6 mar 12:37