Chemia ogólna i analityczna
Delfina: Cześć!
Mam ogromną prośbę, mam kilka zadan do których kompletnie nie wiem jak się do nich zabrać.. a
bardzo chciałąbym nauczyć się jak do nich podejść z której strony i potem już za pomocą wzorów
itd iść dalej.
1. Na zobojętnienie 250m roztworu zasady sodowej zużyto 340ml 0,6M kwasu siarkowego VI. Ile
gramów NaOH zawiera 1dm3 tego roztworu?
2. Określ wzór empiryczny związku o następującym składzie procentowym :
36,5 % K, 25,4 %S, 38% O. Podaj jego nazwę.
3. Krystaliczny KOH w ilości 5,6g jest rozpuszczone w 3litrach roztworu, który zdysocjował w
100%. Obliczyć pH tego roztworu.
4. Jakie są stężenia jonów w 0,5M roztworze AlCl3, jeżeli jego stopień dysocjacji w tym
roztworze wynosi 1.
5. Zmieszano 300cm3 woody, 600cm3 0,35 molowego HClO4 oraz 700 cm3 3,5% NaOH (d=1,02 g/cm3).
Określić pH roztworu jeżeli związki dysocjują w 100%.
6. Obliczyć hęstość azotu i tlenku węgla w temp. 15 stopni Celsjusza i p=1030hPa.
7. Podczas spalania 138g alkoholu etylowego w temp. 20 stopni Celsjusza i p=1020 hPa otrzymano
130dm3 dwutlenku węgla. Napisać reakcję i obliczyć czy alkohol spalił się całkowicie.
Bardzo proszę o pomoc...chociaz jedno zadanie..
6 mar 10:54
aniabb: 2NaOH + H2SO4 →Na2SO−4 + H2O
nkwasu = CM *V= 0,34*0,6=0,204moli
zasady trzeba 2 razy więcej (reakcja) n= 0,408mol
CM=n/v = 0,408mol /0,25dm3 = 0,408*40g /0,25dm3 = 65,28g
6 mar 11:01
aniabb:
stosunek masowy wynosi :
36,5 / 25,4 / 38
dzielimy przez masy molowe aby otrzymać stosunek ilościowy
0,9359 / 0,79375 / 2,375
dzielimy przez najmniejszy by mieć całkowite
1,17/1/3
wychodzi bardziej KSO3 a chyba powinno K2SO3
6 mar 11:09
Delfina: aniabb − ślicznie dziękuje za te 2 zadania, cenię ludzi z ścisłymi umysłami

jeśli ktoś w
ramach rozrywki lub sportu chciałby pomoc mi w reszcie będę bardzo wdzięczna!
6 mar 11:16
aniabb:
3. 5.6g ⇒ 0,1 mol w 3 litrach więc [H+] =0,1/3
pH=−log [H+] = −log(0,1/3) = 1+log3 = 1+0,477 = 1,477
6 mar 11:30
Delfina: w zasadniu 1 napisałas n kwasu = co to jest to n
6 mar 11:32
aniabb: 6.
d=m/V pV=nRT ⇒ V=nRT/p
dla N2 m=28g n=1mol R=8,31J/mol/K T=273+15K p=103000Pa
dla CO m=28g n=1mol R=8,31J/mol/K T=273+15K p=103000Pa
wstaw do wzoru i policz
6 mar 11:34
aniabb: n − liczba moli
6 mar 11:34
Delfina: ja to jestem taki głąb z chemii że głowa mała

bardzo Ci dziękuję!
6 mar 11:38
Delfina: najgorsze to są te zadania ze spalaniem, zobojętnianiem i pH
6 mar 11:43
aniabb: 4.
α=1 więc Cj=Co czyli CAl3+ = 0,5M oraz CCl− = 3*0,5M =1,5M
6 mar 11:44
aniabb: 7. pV=nRT ⇒ n=pV/RT wstaw dane jak wyżej i policz n
C2H5 OH + 3O2 → 2CO2 + 3H2O
46g − 2mole
xg − n moli
wyliczasz x i sprawdzasz czy jest mniejszy niż 138g jeśli tak to niecałkowicie
6 mar 11:49
Delfina: a jeśli α byłoby inne ?
6 mar 11:49
Delfina: a jeśli α było by inne − w zadaniu 4 ?
6 mar 11:53
Delfina: aniabb− można się z Tobą skontaktować mailowo bądz na gg
6 mar 11:59
aniabb: gg4712584
6 mar 12:01
aniabb:
α=Cj/Co więc Cj=α*Co
6 mar 12:02
Delfina: mi to i tak nic nie mówie nawet co to jest Cj i Co
6 mar 12:05
aniabb: stężenie jonów i stężenie substancji rozpuszczonej ..tak w skrócie
6 mar 12:07
Delfina: Cj − stężenie jonów ? a Co?
6 mar 12:07
Delfina: ania pisze do Ciebie na gg ale chyba masz zablokowane wiadomosci od nieznajomych 6428162 moj nr
6 mar 12:08