Pole powierzchni całkowitej walca
martyna: powierzchnia boczna walca jest prostokątem, którego jeden bok przystający do wysokości walca ma
długość 20, a przekątna tego prostokąta tworzy z drugim bokiem kąt 30 stopni. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tego walca.
Proszę o pomoc! Szczegółowo rozwiązane, najlepiej z obrazkiem. Wgl nie wiem gdzie zaznaczyć ten
kąt ;c
6 mar 10:36
aniabb:

Ob=20
√3 = 2πr
r=20
√3/2π =10
√3/π
Pc=2πr
2 +20*20
√3 = 600/π +400
√3
6 mar 10:43
martyna: a jak obliczyć to 20√3 ?
6 mar 10:46