funkcja
fabia: podaj dziedzine i miejsce zerowe funkcji;
a)y= p(x)(x−1)(x+2)/x2−9
b) y=x2−4/x2−4x+4
6 mar 10:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
co to jest p(x)
6 mar 10:36
fabia: pierwiastek z x
6 mar 10:40
fabia: bardzo prosze o pomoc
6 mar 10:47
aniabb: a w mianowniku co masz

x
2 czy x
2−9 ?
6 mar 10:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
fabia ...
Dziedzina:
mianownik ≠ 0
liczba pod pierwiastkiem ≥ 0
6 mar 10:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwiastkiem parzystego stopnia oczywiście
6 mar 10:50
fabia: x2−9
6 mar 10:50
aniabb: to trzeba pisać w nawiasie następnym razem

D: x ≥0 i x≠3
MZ x=0 lub 1
6 mar 10:52
aniabb:
b) D= R/{2}
MZ x=−2
6 mar 10:53