trygonometria
Naomi: Czy ktoś umie policzyć ? Wiedząc, że α jest kątem ostrym oblicz :
a) tg2α + ctg2α =
b) tg4α + ctg4α =
Znam odpowiedzi, jeśli pomoże to w a) 5/4 w b)17/16.
6 mar 10:33
Aga1.: Czegoś w zadaniu brakuje.
6 mar 10:34
Naomi: Tylko tyle mam domyślam sie, że jest to pierwsza ćwiartka.
6 mar 10:40
ICSP: moim zdaniem brakuje wartości tgα + ctgα
6 mar 10:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
jakiejkolwiek wartości brakuje
chociażby sinusa czy cosinusa ... cokolwiek
jakiś punkt zaczepienia
6 mar 10:46
Naomi: w a) doszłam tylko do:
{1 / (sin2α . cos2α)} − 2
6 mar 10:49
Naomi: Nic nie mam, to jest zadanie ze zbioru zadań M. Kurczab... tylko odpowiedź
6 mar 10:51
aniabb: sprawdź czy wszystko w treści przepisane
6 mar 10:55
Naomi: W treści jest tylko założenie o ostrym kącie.
6 mar 10:57
PW: | | 1 | |
tg2α+ctg2α = tg2α+ |
| |
| | tg2α | |
a więc i proponowana odpowiedź do a) jest zła, bo dla x>0
6 mar 10:59