funkcja trygonometryczna
duo: Uzasadnij,że nie istnieje kąt ostry α taki,że:sinα+cosα=5/3
6 mar 09:55
aniabb:
sinα=5/3 − cosα
wstaw do jedynki policz Δ będzie ujemna
6 mar 09:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
dowód niewprost:
niech : sinx+cosx = 5/3
sinx+cosx = 5/3 ⇔ (sinx+cosx)
2 = 25/9 ⇔ sin
2x+cos
2x + 2sinxcosx = 25/9 ⇔
| | 8 | |
⇔ 2sinxcosx = 16/9 ⇔ sinxcosx = 8/9 ⇔ sinx = |
| |
| | 9cosx | |
i teraz:
sin
2x + cos
2x = 1
| | 64 | |
cos4x − cos2x + |
| = 0 |
| | 81 | |
...t=cos
2x ; t∊<0;1>....
brak rozwiązań
sprzeczność
6 mar 10:02
Bogdan:
Założenie: sinx ∊ <−1, 1>
Początek jak u
Artura
| | 5 | | 25 | | 25 | |
sinα + cosα = |
| ⇒ (sinα + cosα)2 = |
| ⇒ sin2α + sin2α + cos2α = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 16 | |
sin2α = |
| > 1 sprzeczność |
| | 9 | |
6 mar 10:32