funkcja trygonometryczna
duo: zad. 1Ooblicz sinα * cosα, jeżeli sinα+ cosα= √2.α jest kątem ostrym.
Zad 2 W trójkącie prostokątnym o kątach ostrych α i β spełniony jest warunek sinα + sinββ=
√5/2. oblicz iloczyn cosinusów tych kątów.
Proszę o pomoc.
6 mar 09:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
znając wzory skroconego mnożenia:
(sinx+cosx)2 = sin2x+2sinx*cosx + cos2x
zastosuj dane z zadania oraz jedynke trygonometryczną do napisania odpowiedzi
6 mar 09:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
sinβ = cosα (w trójkącie prostokątnym)
wyznacz wartości cosα i sinα
sinα = cosβ
oblicz iloczyn cosinusów
6 mar 09:13
duo: Niestety nie mogę sobie z tym poradzić. Bardzo proszę o rozpisanie . Będę wdzięczna.
6 mar 09:24
aniabb:
sinα+ cosα= √2. //2
(sinα+ cosα)2=2
sin2α+ 2sinαcosα + cos2α=2
1+ 2sinαcosα =2
sinαcosα=1/2
6 mar 09:30
aniabb: jak Artur napisał
sinβ = cosα sinα = cosβ (w trójkącie prostokątnym)
więc sinα + sinβ=√5/2 ⇔ cosβ+cosα=√5/2
cosβ+cosα=√5/2 //2
cos2β+ 2cosβcosα +cos2α = 5/4
cos2β=sin2α
1+2cosβcosα = 5/4
cosβcosα=1/8
6 mar 09:34
duo: Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam goraco.
6 mar 09:40
duo: Posługując się wzorem:sin(α−β)= sinα*cosβ−cosα*sinβ. Oblicz sin 150.
6 mar 09:48
aniabb: za α wstaw 45° za β 15°
6 mar 09:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
sin15 = sin(60−45) = sin60cos45 − cos60sin45
podstawiasz i liczysz
6 mar 09:54
aniabb: no tak..tak będzie wprost

moją metoda jeszcze jedynkę trzeba by wykorzystać
6 mar 09:55
duo: Dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
6 mar 09:59
duo: Siatka o długości300m stanowi ogrodzenie działki w kształcie prostokąta. Jakie są wymiary tej
działki, jeśli wiadomo,że ma ona największe z możliwych powierzchni?
6 mar 10:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro ma najwieksza możliwą powierzchnię ... to ten prostokąt będzie 'kwadratem' o boku
nie zagłębiając się w szczegóły ... przy stałym obwodzie figury ... im figura jest bliższa
| | Pole | |
okręgowi ... tym lepszy ma stosunek |
| |
| | Obwód | |
6 mar 10:07
aniabb:
2a+2b=300
b=150−a
P=a*b − max
P=a*(150−a) = −a
2+150a parabola smutna ma max w wierzchołku
gdy jest kwadratem 75x75
6 mar 10:08
duo: Dla pewnego kąta ostrego α prawdziwa jest równość :
tgα +1/tgα=5/cosα. Oblicz sin,cos,tgα
6 mar 11:29
duo: duo: Dla pewnego kąta ostrego α prawdziwa jest równość :
tgα +1/tgα=5/cosα. Oblicz sin,cos,tgα
6 mar 12:02
aniabb: tg=sin/cos
sin/cos +cos/sin =5/cos //*cos*sin
sin2α+cos2α=5sinα
1=5sinα
sinα=1/5
cos z jedynki
tg jak wyżej
6 mar 12:05