prosze o pomoc
Nutez:

Proste wykaż:
Wykaż, że jeśli w trójkącie równoramiennym dwusieczna kąta przy podstawie dzieli dany trójkąt
na dwa trójkąty równoramienne, to kąty danego trójkąta są równe 36,72.72.
Wykonałem rysunek:
a=α
Co dalej? Jak to wykazac
6 mar 08:50
aniabb:

zatem z dużego trójkąta 2α+(α+α)+α=180°
czyli α=36
6 mar 08:57
Nutez:

Czyli:
I. Obliczam ile wynosi α
Z całego trójkąta:
Suma wynosi 180*
Zatem:
2α+(α+α)+α=180°
2α+2α+α=180°
5α=180°
a=36°
Podstawiamy pod a:
I Trójkąt:
a=36*
a=36*
180−(36+36)=72*
2. Tak samo
================
Czyli tak ma byc wykoanen?
6 mar 09:04
Nutez: Tak Pani Aniu?
6 mar 09:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
6 mar 09:10
Nutez: Blad w liczeniu,
I sie zgadza
A co z drugim mamy;?
Jak obliczyc drugi spr:
Wychodzi:
36*+36*=72
i?
6 mar 09:30
aniabb: co Ty liczysz
6 mar 09:36
aniabb:

72° +108° = 180°
6 mar 09:39
Nutez: No to jak ci wychodzi 180* w kazdym trojkacie?
6 mar 09:39
Nutez: Przepraszam zle przeczytytalem tresc myslalem ze kazdego trojkata
6 mar 09:40
Nutez: Zwracam honor
6 mar 09:41
aniabb: jak na obrazku

stopnie się wstawia trzymając lewy Alt i z numerycznej 0176 bo to mnożenie
jest baardzo mylące
6 mar 09:41