Rozwiąż równanie logarytmiczne.
anka94: rozwiąż równanie, w ogóle nie wiem jak się za to wziąć− może ktoś pomóc?
8(x−4)= √8(2−3x)
6 mar 07:42
anka94: 8(x−4) = 8*{(1/2)(2−3x)}
x−4= 1− 3/2x
5/2x=5 / *2/5
x=2
6 mar 08:02
aniabb:
8x−4 = (81/2)2−3x
korzystając z różnowartościowości funkcji wykładniczej
x−4 = (1/2)*(2−3x) /*2
2x−8=2−3x
5x=10
x= 2
6 mar 08:02
anka94: czy to tak ma wyjść?
6 mar 08:02
anka94: dziękuuuuję <3
6 mar 08:02
anka94: a pomożesz z tym?
b) log22x−2log2x2= −3
6 mar 08:06
aniabb:
log22x−4log2x+3=0
log2x=m
m2−4m+3=0
Δ=4
m=1 lub m= 3
log2x=1 lub log2x=3
x=2 lub x= 8
6 mar 08:10
anka94: nie mam słów, dziękuję Ci bardzo! pozdrawiam!
6 mar 08:43