berecik: WITAM MAM TAKIE ZADANKO
suma długości boku a trojkata i wysokosci h poprowadzonej na ten bok jest rowna 18cm
Podaj długosc jaka powinien miec bok a , aby pole trojkata było najwieksze
19 sie 16:36
Eta:

h
a + a = 18 => h
a = 18 −a to a €(0,18)
P=
12a*h
a
zatem: P(a) =
12a*(18 −a) = −
12a
2 +9a −−−− funkcja kwadratowa
więc osiąga maximum w wierzchołku parboli,W( a
w, P(a
w) )
bo parabola ramionami zwrócona do góry
h
a = 18 −9 = 9 cm
takim trójkatem jest trójkąt prostokątny równoramienny o ramionach a=h
a= 9
a pole max. =
12*9*9 = 40,5 [cm
2]
20 sie 00:53
Bogdan:
Drobna poprawka, parabola jest tu skierowana ramionami w dół, bo ma maksimum
20 sie 12:17
Eta:
Witam
Bogdanie!
" Oczywista, oczywistość ".....przeoczyłam ten zapis
20 sie 12:40
berecik: thx
20 sie 16:13