oblicz całkę
Drakula: Oblicz całkę, metoda przez części.
Nie bardzo wiem, co wziąć pod f(x) i g'(x) . Gdy pod to pierwsze biorę licznik, a pod drugie
mianownik, to jakieś głupoty wychodzą. Na odwrót to samo
6 mar 01:28
Drakula: Fajnie jakby ktoś mi pomógł, dlatego, że mam kilka następnych przykładów, które rozwiązuje się
na tej samej zasadzie.
6 mar 01:31
asdf: t = x
2 + x − 6
6 mar 01:44
aniabb: bo to metodą podstawiania
= ln|x2+x+6| +C
6 mar 08:03
Janek191:
x
2 + x − 6 = t
( 2x + 1 ) dx = dt
więc
| | 2x + 1 | | dt | |
∫ |
| dx = ∫ |
| = ln I t I + C = ln I x2 + x − 6 I + C |
| | x2 + x − 6 | | t | |
6 mar 08:54