LOGIKA
Zagubiony: hey
mam pytanie:
czym rózni się wynikanie od wnioskowania?
5 mar 23:48
Zagubiony: podbijam
6 mar 00:00
Zagubiony: wiem ze wnioskowanie jest rozumowaniem polegającym na wyprowadzeniu wniosków z przesłanek które
sa prawdziwe. A jak sie ma rzecz z wynikaniem?
6 mar 00:31
6 mar 00:40
Zagubiony: czyli jest to po prostu spójnik logiczny?
6 mar 12:27
Basia: wnioskowanie to sposób rozumowania (sam go opisałeś)
wynikanie to po prostu prawdziwa implikacja
np. taka a=b i b=c ⇒ a=c
z tego, że a=b i b=c wynika, że a=c
6 mar 12:30
Basia:
P.S. "wynika" nie jest spójnikiem logicznym
w logice używamy konstrukcji jeżeli .... to ......
"wynika" to określenie potoczne (co wcale nie znaczy, że niepoprawne)
6 mar 12:32