stereometria
Licealistka: Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 720√3 cm3, a wyskość ma długość 20 cm.
Znajdź długość krawędzi podstawy oraz pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną przechodzącą
przez krawędź podstawy i tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt α=pi\3 (60°)
obliczyłam a ale pole przekatnej nie chce mi wyjść
a=12
Pole przekątnej powinno wynosić 72√3
5 mar 23:37
Eta:
Od kiedy przekątna ma pole

?
6 mar 00:03
Licealistka: Ojj czepiasz sie słówek... chodzi mi o płaszczyznę przechodzącą przez podstawę
6 mar 00:07
Janek191:
V = 720
√3 cm
3
h = 20 cm
Mamy
czyli
5 a
2 = 720
a
2 = 144
a =
√144 = 12
a = 12 cm
========
h
1 − wysokość Δ równobocznego
h
2 − wysokość trójkąta równoramiennego − przekroju
Mamy
| h1 | |
| = cos 60o = 1/2 ⇒ h2 = 2 *h1 = 12 √3 cm |
| h2 | |
Pole przekroju
P
Δ = 0,5 a*h
2 = 0,5 *12 cm *12
√3 cm = 72
√3 cm
2
===============================================
h
3 = h
2 *
√3 = 12
√3cm *
√3 = 18 cm < 20 cm
6 mar 01:16