Matmx: Suma długości dwóch boków trójkąta jest równa 19cm a jego pole wynosi 36cm, promień
okręgu wpisanego w ten trójkąt ma długość 2cm, a promien okrengu opisanego na tym
trójkacie ma 85/8cm. Oblicz długości boków tego trójkata
10 wrz 20:27
Kasia: a+b+c=19
P=1/2a*h=36
a*h=72
narysuj trójkat i wszystko co podają w zadaniu,a zobaczysz,ze promienie w sumie tworza
dlugosc wysokosci trojkata h=r+R=2+85/8=89/8
a*h=72
a=72/h
a=72*8/89
a= w przyblizeniu 6,5cm
z tw pitagorasa obliczysz dlugosc boku c
c=około 11,6cm
a+b+c=19
b=19-a-c
b=19-11,6-6,5
b=około 0,9cm
10 wrz 20:44