graniastosłupy
escape: 1. W prostopadłościanie przekątna mniejszej ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem
30 stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość tej bryły, jesli jej wysokość wynosi 3
pierwiastki z trzech, a krawędzie podstawy są w stosunku 6:8.
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego którego
wszystkie krawędzie sa tej samej długości, a krótsza przekątna ma dł. 2 cm.
5 mar 22:55
dero2005:

h = 3
√3
P
c = 2(a*b + a*h + b*h) =
V = a*b*h =
6 mar 08:26
aniabb: zad2. a√3=2 ⇒a=2√3/3 ⇒ a2=4/3
Pp= 2*6*a2√3/4 +6*a2 = 3* 4/3 √3 +6* 4/3 = 4√3+8
6 mar 08:33
dero2005:

H = a
D = 2
h = a
√3
H
2 + h
2 = D
2
a
2 + (a
√3)
2 = 2
2
a
2 + 3a
2 = 4
4a
2 = 4
a
2 = 1
a = H = 1
6 mar 08:36