jak obliczyć ? całka nieoznaczona
sophi: czy może mi ktoś wytłumczayć jak to obliczyć : ∫√(2x+1) dx
5 mar 22:49
Krzysiek: podstawienie: t=2x+1
dt=2dx
1/2dt=dx
∫√2x+1dx=1/2∫√tdt=...
5 mar 23:00
sophi: 1/2 √(2x+1)+c czy to tak ma wyglądać ?
5 mar 23:04
MQ: Nie
5 mar 23:05
sophi: to w takim razie jak to zrobić dalej
5 mar 23:18
asdf: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ t dt = 1/2 * |
| * t1/2 + 1 + C = |
| * |
| * t3/2 |
| 2 | | | | 2 | | | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
+ C = |
| * |
| * t3/2 + C = |
| * t3/2 + C = |
| * (2x+1)3/2 + C |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
5 mar 23:29
MQ: a to już całka elementarna:
5 mar 23:32