matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOZECIE?
kloc:
prawda jest to ze aby szybko zamienic predkosc x wyrazona w m/s na predkosc w km/h nalezy pomnozyc ja przez 4 i od wyniku odjac jego 10% napisz wzor opisujacy zaleznosc miedzy x i Y
5 mar 22:43
PW:
km
m
1000
zamieniając
na
mnożymy y przez
, czyli
h
s
3600
10
x=y
,
36
inaczej
m
km
3,6x [
]=y [
]
s
h
10
Tak jak mówią: 4x−
(4x)=4x−0,4x=3,6x.
100
5 mar 22:55