Janek191:
a
1 + a
4 = 1302
a
2 + a
3 = 252
a
1 + a
1 * q
3 = 1302
a
1*q + a
1 *q
2 = 252
a
1*( 1 + q
3 ) = 1302
a
1*( q + q
2) = 252
| a1*( 1 + q3 | | 1302 | |
| = |
| |
| a1 *( q + q2) | | 252 | |
252 *( 1 + q
3) = 1302 *( q + q
2 )
252 + 252 q
3 = 1302 q + 1302 q
2
252 q
3 − 1302 q
2 − 1302 q + 252 = 0
q = − 1 jest pierwiastkiem tego równania, bo
− 252 − 1302 + 1302 + 252 = 0
Wykonuję dzielenie :
252 q
2 − 1 554 q + 252
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( 252 q
3 − 1302 q
2 − 1302 q + 252 ) : ( q + 1)
− 252 q
3 − 252 q
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
− 1 554 q
2 − 1 302 q
1 554 q
2 + 1 554 q
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
252 q + 252
− 252 q − 252
−−−−−−−−−−−−−−−
0
Teraz trzeba rozwiązać równanie
252 q
2 − 1554 q + 252 = 0 / : 3
84 q
2 − 518 q + 84 = 0 / : 6
42 q
2 − 259 q + 42 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( − 259)
2 − 4*42*42 = 67 081 − 7 056 = 60 025
√Δ = 245
| | 259 − 245 | | 14 | | 1 | |
q = |
| = |
| = |
| |
| | 84 | | 84 | | 6 | |
lub
| | 259 + 245 | | 504 | |
q = |
| = |
| = 6 |
| | 84 | | 84 | |
| | 1 | | 1 | |
a1 * |
| + a1*( |
| )2 = 252 / * 36 |
| | 6 | | 6 | |
6 a
1 + a
1 = 9 072
7 a
1 = 9 072
a
1 = 1 296
===========
II ) Dla q = 6
a
1 *6 + a
1 *6
2 = 252
6 a
1 + 36 a
1 = 252
42 a
1 = 252
a
1 = 6
=======
Mamy dwa ciągi geometryczne:
2) a
1 = 6, q = 6
=======================