Wykaż że jeśli długości boków trójkąta są trzema kolejnymi wyrazami ciągu
alm: Wykaż że jeśli długości boków trójkąta są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego to
długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa jednej trzeciej długości jednej z
wysokości tego trójkąta.
A wiec mamy:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a=a
1
b=a
1+r
c=a
1+2r
3R=h
P=Rp
P=ah
a+r=2a
r=a
Pytanie czy to jest dowód czy jeszcze nie?
5 mar 22:29
PW: Nie. W "dowodzie" korzystasz z tezy − podstawiłes(aś) 3R=h − to co należało udowodnić. A
końcowy wniosek to a=r (różnica ciągu równa najmniejszemu bokowi), a przecież o to nie pytali.
Poza tym z góry założyłeś. że będzie to "h" opuszczona na bok "a" − skąd taka pewność?
5 mar 22:44
Eta:

Można tak:
r−− różnica ciągu arytmetycznego r€(0,a) i a>0
R
w −− dł. promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt
| | 2P | | 2P | | a(a−r) | |
Rw= |
| = |
| = |
| = |
| | |AC|+|AB|+|BC| | | a+a−r+a+r | | 3a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (a−r) = |
| *|AC|= |
| *hAB |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
5 mar 23:03
PW: @Eta: Jako specjalista od niewygodnych pytań (nie raz dostałem za to po nosie w życiu)
zapytam: a skąd wiedziałaś, że to trójkąt prostokątny?
5 mar 23:27
Eta:
Echh ... przeczytałam
prostokątny
5 mar 23:33