calka problem
XXX: | | 2x | |
obliczyc calke ∫+∞−∞ |
| dx= |
| | x2+1 | |
| | 2x | | 2x | |
lim a→−∞∫ {0}a |
| dx+limb→+∞∫b0 |
| dx |
| | x2+1 | | x2+1 | |
calka nieoznaczona wyszla mi ln|x
2+1| czyli
| | 2x | |
calka oznaczona ∫(0)(a) |
| dx=−ln|a2+1| |
| | x2+1 | |
| | 2x | |
∫(b)(0) |
| dx=ln|b2+1| |
| | x2+1 | |
i teraz jak podstawiam to na sama gore to mi wyszoch symbol nieoznaczony
∞−
∞ i nie weim co
dalej. jak to zrobic?
5 mar 22:09
ICSP: | | 2x | |
ja bym pokazał że |
| jest funkcja nieparzysta a potem jak wiadomo całka od −a do a z |
| | x2+1 | |
funkcji nieparzystej = 0
Przynajmniej tak mi się zdaje, ale pewien nie jestem czy taki rozwiązanie będzie poprawne
5 mar 22:14
XXX: to co napisalem to takim sposobem mam to robic. tylko nie weim co jest zle lub jak pozbyc sie w
tej ostatniej linijsc e tego symbolu nieoznaczonego
5 mar 22:23
XXX: 
?
6 mar 08:15
6 mar 08:25
XXX: Oprócz tego, istnienie obu całek z wyrażenia (**)\, powoduje istnienie granicy z (*)\,, jeżeli
te całki nie są równe nieskończonościom różnych znaków.
a mi wlasnie a mi wlasnie nieskonczonosci roznych znakow wyszly .
6 mar 08:41
aniabb: a to może
lim a→∞ ∫−a0 f(x) + ∫0a f(x) = lim a→∞( −ln|a2+1| +ln|a2+1| ) = lim 0 = 0
6 mar 09:47