ciągi
mal.: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=(n−3)(n−8). Sprawdź które wyrazy tego ciągu są ujemne.
5 mar 21:53
Saizou : (n−3)(n−8)<0
n=3 n=8
zatem n∊(3:8) i n∊N+ zatem n∊{4,5,6,7}
5 mar 21:57
mal.: A można to rozpisać bardziej?
5 mar 21:59
krystek: A nierówności kwadratowe potrafisz rozwiązywać?
(x−3)(x−8)<0 i x∊N+
5 mar 22:01
bezendu: @mal a umiesz rozwiązywać nierówność kwadratową ?
5 mar 22:01
mal.: myślę ze tak
5 mar 22:03
krystek: To rozwiąż.
5 mar 22:04
bezendu: no to w czym masz problem? to działa na takiej samej zasadzie jak nierówność kwadratowa Twoje
miejsca zerowe to 3 i 8 i teraz rysujesz parabole ramiona do góry i masz przedział (3,8) i z
tego przedziału wypisujesz liczby Naturalne należące do tego przedziału czyli 4,5,6,7 i koniec
zadania
5 mar 22:06