pytanie
tn: sin
2x = 1/2
lub
(1) Patrzę na jeden cały pełny okres (dowolny − byle zawierał 2pi)
Biorę <0,2π>
| | π | | 3π | |
I teraz patrzę, na oko jest π− |
| = |
| + 2kπ |
| | 4 | | 4 | |
Działa to na oko − bo pamiętam, że sinus(π−x) = sinx
(2)
Biorę <0,2π>
Jak widać uzyskałem cztery wyniki w odpowiedziach jest jeden wynik.
Czy moje rozwiazanie jest na pewno dobre?
o co tutaj chodzi ?
5 mar 21:48
krystek: Popatrz dobrze,że wartości powtarzaja się co ...
5 mar 21:54
PW: 1, 3, 5, 7 − tyle ćwiartek π masz w kolejnych seriach pierwiastków. Można to skompresować w
jeden zapis − odgadnij jak to zrobili.
5 mar 21:54
krystek: 45, 135, ...
5 mar 21:55
krystek: A teraz zapamiętaj nic na oko
| | y | |
sinx= |
| stąd dodatni w II iII ćwiartce stąd x, i 180−x |
| | r | |
a ujemny w III i IV ćwiartce i masz kąt 180+x i 360−x
5 mar 21:57
tn: @PW. Kiedyś mi to tłumaczyłeś. Nie pamiętam nic z tego

Nie rozumiem tych kompresji, możesz pokazać jak się to dzieje tutaj?
P.S na maturze mogę zostawić wyniki nieskompresowane ?
5 mar 21:57
krystek:
5 mar 22:08
tn: ok, dzięki
A jak jest na maturze? Muszę kompresować wynik ?
5 mar 22:28
krystek: Jak nie skompresujesz to jest też dobrze.
5 mar 22:29
PW: Można zostawić nieskompresowane (nie powinno to wpływać na ocenę), zapis w postaci jednego
wzoru jest jednak bardziej elegancki.
| | π | |
Po prostu 2kπ=8k |
| − pokombinuj jak to zapisać jednolicie − do tego dodajemy nieparzyste |
| | 4 | |
| | π | |
wielokrotności |
| − tak to jest w odpowiedzi? |
| | 4 | |
5 mar 22:34
tn: pi/4+ kpi/2
5 mar 22:36